Terra Eelde van start met tabaks-, alcohol- en drugspreventie

Terug

Terra Eelde van start met tabaks-, alcohol- en drugspreventie

Geschreven op 16 oktober 2023

“Dit programma biedt een integrale aanpak om leerlingen bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen.”

Terra Eelde is met ingang van dit schooljaar gestart met het programma Helder op school. Dit programma biedt een integrale aanpak om leerlingen bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen. Met ondersteuning van VNN Preventie wordt stap voor stap gewerkt aan het creëren van een gezond klimaat op school. Terra Eelde is een voorbeeld voor andere scholen, omdat zij er voor heeft gekozen om de komende jaren alle interventies van het pogramma in te zetten, zowel voor de leerlingen, als de docenten en de ouders. Door deze aanpak is de kans op bewustwording en gedragsverandering rondom verantwoord middelengebruik veel groter dan wanneer je je als school richt op een enkele interventie, zoals alleen voorlichting aan leerlingen.

Het komende schooljaar gaan leerlingen uit de onderbouw aan de slag met de Smoke Free Challenge, een klassikale challenge om het roken en vapen zo lang mogelijk uit te stellen. Ook de bovenbouw leerlingen gaan aan de slag met een eigen lesprogramma. Verder zijn ouders geinformeerd over middelengebruik tijdens de puberteit, en wat zij kunnen doen om dit bespreekbaar te maken. Ouders hebben veel meer invloed dan zij vaak zelf denken. Daarnaast worden docenten getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van risicovol middelengebruik en overmatig gamen. En er wordt gewerkt aan een beleid met heldere afspraken over middelengebruik op en rond de school.

Het puberbrein is volop in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Het gebruik van alcohol en drugs verstoort die ontwikkeling en kan leiden tot slechtere schoolprestaties, verzuim en soms zelfs tot schooluitval. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die vroeg starten, vaker blijven gebruiken en meer kans lopen om verslaafd te raken.

Daarom is het van belang om leerlingen tijdig te stimuleren om op een gezonde manier om te gaan met tabak, alcohol, drugs en gamen. En daarbij samen te werken met hun ouders of opvoeders om gebruik te voorkomen of in elk geval zo lang mogelijk uit te stellen, zodat leerlingen het beste uit hun schooltijd kunnen halen en een goede basis kunnen leggen voor een waardevolle toekomst.

Heb je als school ook interesse in de aanpak van Helder op school? Neem gerust contact op met Hadewig Bijsterveld van VNN Preventie, h.bijsterveld@vnn.nl. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

Delen via social media